tisdag 30 mars 2010

Blod, svett och bilder!




Fotografiskt har vintern varit bra för mig. Snön lyser upp en annars mörk skog och dess invånare. Djuren ser på bilderna oftast väldigt formtrimmade ut, hjälpta som de varit av utlagd mat. Ska inte tjata mer om detta, men ser inte denna matdepå nästan aptitlig ut? Bocken ovan fotograferades i början av februari. Behövs väl inga veterinärglasögon på för att se ett praktdjur i toppform?
Själv har jag många gånger fått slita ont med kyla, snö och vind om vartannat. Idag är dessa känslor tack och lov borta, kvar finns bara bilderna. Kan konstatera att under hela vintern har jag inte sett en enda fotograf under dessa fotoexpeditioner, knappt ens någon annan människa. Mitt i Skåne!
Så ni läsare av denna blogg utsätts för en ganska exklusiv bildvisning, utan förfrusna fötter!

Önskebild?



Strax innan jag passerade detta ställe hann jag tänka att nu kommer jag till den där skogsgatan där jag tidigare fantasiserat hur perfekt det skulle vara om något djur var just där. Och -
där är dom! Vilken tur! Vet inte om jag lyckades, men jag ville förmedla känslan av tunnel som leder fram mot motivet.
I alla tider har konstnärer använt sig av värdeperspektiv; viktiga personer avbildades i större skala. Höjdperspektivet är ett annat knep att visa styrkeförhållanden. I min blogg och säkert på många andra sajter känner jag att betraktaren tittar ner på hjorten. Så omväxlingsvis ett motsatt perspektiv här. Känn er inte underlägsna, de är inga lejon. Bara en variation. Bilden togs idag.

fredag 26 mars 2010

Eller jaktbyten?


Ytterligare en bild ur samma serie. Mittfigurerna blickar rakt mot bildskaparen, medan den till höger lite nonchalant istället vänder sidan mot och ser in i bilden, förbi huvudgruppen. Till uppställningen inte så olikt äldre tiders genremåleri. Ibland tänker jag, är dessa djur verkligt vilda? De ger svaret själva, efter ett par sekunder är gruppen upplöst, försvunnen ur sikte. Jag betraktar bilden en gång till och ser en grupp djur som verkar glädjas över att vara sig själva. Utstrålar harmoni och avspänd vaksamhet. Det är nästan så det smittar av sig, tycker jag. Men dessa är bara mina tankar. Jägaren kanske tänker att här räcker ett skott till många söndagsstekar. Ser på bilden igen; det kan bara inte stämma. Hur kan någon skjuta på dessa djur? Förtjänar de inte mer respekt?

torsdag 25 mars 2010

Mytomspunnet?


Djur som det på bilden ovan utövar en speciell fascination på mig. Min fru kan inte riktigt följa med mig i detta, men även efter flera års fotograferande trollbinder de. Fortfarande känns varje möte spännande även om antal ofotograferade djur kanske inte är så många. Dovvilt är lite speciellt med sin förfinade elegans i vila men med oväntad knyckighet i alla gångarter. Det charmar. Likt andra hjortar har de sedan Hedenhös förknippats med läkande egenskaper. Än idag uppvisat som namn på många apotek.
Bilden ingår i en större svit jag kallar för Sagodjuren. Myter, sagor,ja. Vad föreställer egentligen bilderna i denna blogg? Är det enbart bilder på djur i skogen. Eller finns också andra tolkningsmöjligheter? Vad tycker ni läsare?

tisdag 23 mars 2010

Vi som överlevde.





Vinterns kalla vittnesbörd finns nu bara kvar i skuggpartierna. Under min promenad idag hördes fåglar sjunga, sågs vintergäcken blomma. Hjortdjuren drar en lättnadens suck, alla de som klarade sig denna vinter, också. Kom på mig själv att tacka de människor som frivilligt tagit sig för att ordna matplatser och fylla på foder, även när snön yrde om bokstammarna. Visst, den självklara haken är ju lika motbjudande som en värkande tand : Utan jaktdagar, ingen mat. Veckorna före och efter nyår var jakttrycket hårt och jag led med de stackars djuren. Mina talanger att skjuta hjort finns nämligen helt och hållet i jakten med kamera. Bilderna togs idag, skogen lever!

lördag 20 mars 2010

Håll undan !!





-Hej då, nu drar jag till skogen! Nä, men Guuud så tråkigt, tänker många. I skogen händer ju ingenting. Tyst, enformigt. Ett ställe där det mest dramatiska är vindens rassel i trädkronorna.
För den som bara ytligt intresserar sig passar nog stadens dynamik bättre. Tränger man in under skinnet kan skoglandskapet erbjuda oanade energier. Titta på bilderna ovan! Varför spela bort pengarna på Jägersro när du istället gratis kan njuta av alla fartgrenar, så länge du vill. Inte bara fart, här bjuds också på show. Innan kameran uppfanns trodde ingen att djur som dessa kunde röra sig framåt med alla ben samtidigt i luften! Nu och här snackar vi drag under galoscherna som får stadslivet att framstå som lika actionspäckat som en gjutform. Och kom ihåg - här finns inga trafikregler att skydda oss med. Det gäller att se upp!

onsdag 17 mars 2010

Ha en bra dag!


Så här brukar det se ut. Tankarna vandrar. Plötsligt korsar ett djur vägen där du går. Drar ett djupt andetag, ställer ner monopoden, riktar in kameran, fokuserar. Tar en snabb "säkerhetsbild", refokuserar därefter för att i bästa fall exponera sensorn ett par gånger till. Sen är ögonblicket över. En liten stund står du kvar, hoppas på att - om du har en bra dag - djuret kanske visar sig igen (hade jag denna gång, bilden ingår i en svit jag kanske får visa en annan gång). Andas ut, pulsen går ner. Det hettar i kroppen som efter värsta träningspasset. Dagen har bara börjat, lurar fler äventyr bakom nästa krök?

tisdag 16 mars 2010

Credo!



Naturfoto är ju en exakt reproduktion av verkligheten, eller hur? Det som syns på bild har också verkligen ägt rum? Det kan inte finnas mycket kommersiellt intresse i en fotogenre som
jämfört med andra sällan diskuteras eller ens värderas i media? Det är bara nyhetsbilder och -
i mindre nogräknade länder - politiska bilder som manipuleras? Fel, fel, fel. Jag tänker på Veolia
Environment Wildlife Photographer of the year, den diskade vinnarbilden med hoppande varg. Som visade sig vara ett tamdjur i park, dresserat för uppgiften att posera. På en av mina favoritbloggar, The online Photographer, diskuterades för ett par dar sen två ytterligheter. För att ta de bilder han ville ha satt en fotograf i en gyttjepöl varje dag i flera veckor, medan andra hyr dresserade djur för sina (snabba stålar). Själv drar jag nytta av att "mina" hjortdjur kan äta av utlagda matdepåer under vintrarna. Men djur på foton i denna blogg är definitivt vilda djur. Det kan se ut som de poserar, men de är frimodiga och kan avsluta en fotosession när de själva vill och gör det också. Alldeles för snabbt.

måndag 15 mars 2010

På tal om farliga djur


Många läsare har säkert sett videosnutten med en bisarr pilbågsjägare som indränkt i brunsthormoner tänkt nerlägga sitt byte, men istället själv blir nerslagen av en furiös hjort :http://www.youtube.com/watch?v=59AEqNPpYzY. Kom att tänka på det klippet när jag gick igenom gamla arkivbilder och stötte på ovanstående foto. Jag insåg då vilken tur jag haft som kom undan. Allmänheten har härmed varnats. Gå inte nära detta djur!

lördag 13 mars 2010

På rymmen?



Skogen sjuder av liv. Häromdagen siktades årets första kungsörn och igår upptäckte jag en älgko med kviga. Här vimlar även griskultingar runt, fräcka typer som bekymmerslöst korsar din väg 10 steg framför. Den här lille krabaten fotograferades på 12 m avstånd. Orädd höll den koll på mig medan den smaskade morötter. Efter ett par minuter avancerade den mot mig, medan jag så gott det gick spanade efter suggan som väl måste ha funnits i närheten men aldrig visade sig.
Senare på kvällen såg jag ett program med sårskador på människa efter just vildsvinsattacker, mycket ehmmm...pedagogiskt. Se upp därute!

onsdag 10 mars 2010

Kronvilt!



Idag en arkivbild från i somras. Tidig sommarmorgon med doft av fuktig jord och blommor. Dagg och lättande dimslöjor. In i poesin, ut från mörkret, stiger kronhinden med sin kalv. De ser mig, men är inte oroade. Sakta promenerar de till sin daglega inne i skogen efter ha ätit sig mätta under natt- och morgontimmarna. Jag längtar tillbaka, vi är snart där.

tisdag 9 mars 2010

Ovanlig upplevelse



Bilden togs igår, är fotografiskt inte något att skryta med. Men klickar ni på bilden finner ni fem skoveldovhjortar. Fem vita skovelhjortar. Såg dem först från bilen där de stod och mumsade på årets primörer på fältet, mer än två veckor senare än jag såg dem göra samma sak förra året. Platsen - med skånska mått otillgänglig - krävde 20 minuters tyst gång efter ha parkerat bilen. Fältet var nu naturligtvis övergivet. Hittade dem i skogsdungen efter ytterligare 1o min letande. Efter att mycket försiktigt närmat mig, lät djuren mig förstå att dryga 100 meter var komfortgränsen för idag. De har tidigare i år varit utsatta för hårt jakttryck. Vi fick spendera en kvart tillsammans sedan blev spetshjorten i mitten kinkig och drog mot höger, övriga lunkade då efter.
Bjuder också på en mer ordinär bild. Även här med dramatik. Geten t.v var blockhalt på höger fram och lär väl få svårt att klara sig. Naturen ger och tar.

söndag 7 mars 2010

Poserande aktris




Här följer ett par nytagna bilder på denna vackert poserande råget. Förmodligen har den nyss avslutat måltiden bestående av utlagda betor; är det därför hon slickar sig om munnen? Den noggranne observatören ser kanske de gula fläckarna mot himlen. De är gulsparvar som trivs i törnehäcken t.v. 300 mm tele, Iso 200,1/2000sek/5,6,+4/3 exp.komp.

fredag 5 mars 2010

Följa John







Bock med get och fjorårskalv på ett av favoritfälten, mellersta Skåne. Bildserien togs i förrgår eftermiddag. En bra dag, just som solen gått i moln. 1/2000, 5,6, Iso 200, expkomp +1/3. Det känns länge sedan man använde sådana inställningar senast, härligt!