söndag 29 januari 2012

Se min stil!






Så fort det blir lite vinter retas vi skåningar för våra oförmågor att t.ex. åka skridskor. Men här kommer moteld i form av ett par verkliga virtuoser på området. Slå den här åkstilen om ni kan, upplänningar!

fredag 27 januari 2012

Skriet från vildmarken



Den unge mannen övar på en av sina mer livsviktiga färdigheter. Det vill sig inte riktigt. Istället för det djupt och skallrande bröl som hans äldre bröder förmår, kommer här ett ynkligt målbrottspip. Vännen vänder sig generad bort. Annars kommer jag med både bra och dåliga nyheter för hjortintresserade. Medan antalet totala viltolyckor minskade i sin helhet, ökade de för kronviltet. I skåne och för hela landet. Det är den dåliga nersidan. Det positiva kan vara att detta sammanfaller med ökad kronviltspopulation. Det sägs att i landet finns numer mer än 10000 individer. Med tanke på att det för dryga hundra år sedan bara fanns ett femtiotal kvar är ju det ganska bra jobbat! Förhoppningsvis får ungtupparna i bilden bidra till den utvecklingen.

onsdag 25 januari 2012

Min skog







Eftersom hjortarna inte behagade visa sig för mig idag heller tänkte jag istället visa omgivningarna de lever i. Fast det blev ju förstås inte de stora utblickarna. Utan kanske mer känslan, atmosfären i det vildas habitat. Trots solskenet är det mörkt bland bokstammar och gran. Skulle inte förvåna om feen med trollspöt hoppar fram nån dag. Då lovar jag ta lång semester!

tisdag 24 januari 2012

Ormvråk bland gäss






Observerade rovfågeln under säkert mer än 10 minuter där den rörde sig alldeles intill de feta gässen. De senare verkade inte överdrivet uppskrämda, lät vråken hållas och kanske de inte heller kan göra så mycket annat. Det var en fantastisk vinterdag, en som kommer ihågkommas för resten av denna period.

fredag 20 januari 2012

Det är något visst...



...med några av oss människor som får djur att reagera som vore vi pestbärare. Fly, fly för livet och stanna först utom synhåll! Det intressanta är variationen, andra tillfällen triggar inget flyktbeteende. Översta rågeten var jag inte någonsin nära, bilden togs bara för språngets skull. De två nedre fångade jag från bilen, på väg hem. Så fort objektivet stacks ut ur rutan ryckte de till som av en elstöt och sjappade som fältet brann. Men redan imorgon kanske vi låter dig ta vårt porträtt!

torsdag 19 januari 2012

Pallande pilfinkar



Ett par bilder på mina stentuffa fåglar vid utfodringsautomaten. Till antalet långt fler än tillgängliga matplatser är det ett ständigt , inbördes hackande och trängande. Större fåglar som grönfink har ingen chans att komma till här, den blir ögonblickligen utslängd. Pilarna överger automaten bara för katten eller rovfågeln. Om ens då. För att sno till sig en plats i trängslet använder de sig av knepet att helt enkelt landa på kollegan eller hackar på dess huvud. Nästa sekund råder ombytta roller. Enligt Wikipedia är pilfinken till lynnet "fridsammare än gråsparven och driver inte bort andra fåglar". Författarna där skulle bara veta...


måndag 16 januari 2012

På tal om gäss...



...här kommer en 3D-bild. Ni behöver inte leta efter glasögonen, effekten finns inbakad. Relativ storleksordning, överskärande ytor och skärpa/oskärpa mot en uttonad bakgrund. Gäss är fräckt!!

lördag 14 januari 2012

Ymnighetshornet



Minns fortfarande denna morgon från flera år tillbaka. Ett par hundra meter från bilen började det. Skogens djur verkade finnas överallt. På vägen som om något slags konferens just inletts och på sidorna hoppade dov och råvilt kapp med varandra. Kameraslutaren rasslade vilt, spegelupphängningen dunkade och megabyten strömmade genom kameraprocessorn. Det var magiskt och absolut en anledning till denna bloggs skapande. På tal om blogg så vill jag hälsa Allan välkommen. Kommentarer mottages tacksamt, jag vet att det kan vara en pina med inloggningen.

torsdag 12 januari 2012

Piper iväg



Mot den mörka bakgrunden ser det nästan ut som gåsen försetts med EBK, efterbrännkammare för er som inte visste. Satt i mitt mobila gömsle- bilen- och hade en lågt stående solskiva i ryggen som skapade effekten. Vattennivåerna är höga och fågelskådarna många. Det är goda tider nu.

måndag 9 januari 2012

Trafikfara!



Egentligen skulle denna publicerats före alla helger som varit, men bilden kanske duger ändå. Gjord för bara lite mer än ett år sedan och ändå känns den som från en annan planet. Var försiktiga, alla trafikanter där ute på vägarna.

fredag 6 januari 2012

Mormors lilla kråka...




...visar här upp sig i två varianter. Bilderna togs häromdagen i hällregn, man kan se hur slickat fjäderdräkten ligger mot fågelkroppen. Säkert härligt att vara gråkråka dessa dagar; tillsammans med gässen får de ta upp mest svängrum. I alla fall åt det håll jag tittar.

onsdag 4 januari 2012

Glada svin!



Roande att se grisarna förnöjt tumlande runt i snön. Eller kanske var det mat de letade upp? De små trynena med insmält snö skapar karaktär. Nog tycker jag att de hör hemma i vår fauna?

måndag 2 januari 2012

God fortsättning!



Själv hoppas jag på nya fotografiska upplevelser som t ex en mycket bättre dovbrunst än förra årets; ja alla som har erfarenhet av denna händelse minns den för resten av livet. Är jag säker på. Alla dessa fina, kloka djur. Som hon, hinden i bilden ovan, som perfekt placerat sig i det arkaiska landskapet och ser ut som hon alltid hört dit. Men dovhjort har ju importerats hit, för jaktens skull, när nästan all inhemsk hjortpopulation redan skjutits bort för bara 150 år sen. Mer om det har jag säkert skrivit tidigare i denna blogg. Hoppas vi alla får ett gott nytt år och någon gång tänker på hur vi nyttjar vår natur.